Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2019 m. Nr. 1 (53)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2019 m. Nr. 3
Mano sodyba
Plačiau »
2019 m. Nr. 1 (83)
Augalų pasaulis – Pavasariniai žalumynai
Plačiau »

Naujienos

  Spausdinti
Tarp metų atradimų – VDU gimusi inovacija: sausas medus
 

Kompetentinga komisija išrinko metų inovaciją Lietuvoje. MITA projekte „INOprogresas“ iš beveik 30 dalyvių nugalėtoju buvo išrinktas revoliuciją maisto pramonėje žadantis atradimas: sausas medus, kuris gaminamas išsaugant visas gerąsias savybes ir pasitelkiant ekonomiškai praktiškiausią medaus džiovinimo būdą. Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“.

Projekte „INOprogresas“, kurį inicijavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su Ūkio ministerija, buvo pristatyta 30 lietuvių kūrėjų, inovacijų ir išradimų. Paskutiniame etape 9 atrinktus inovacijų kūrėjus įvertino kompetentinga komisija, kurią sudarė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus, verslininkas ir investuotojas Ilja Laursas, TV3 kūrybos direktorius Arvydas Rimas ir VGTU Žinių ir technologijų perdavimo centro vadovė Vilma Purienė.

Komisijos sprendimu, projektą laimėjo „Probiomas“, įmonė, pasitelkianti moderniausius biotechnologijų metodus ir gaminanti šalyje mažai matytą produktą – sausą medų. Įmonės įkūrėjas, dabar jau VDU absolventas, E. Treskovskis technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja.

Sauso medaus gaminimui „Probiomas“ naudoja ekonomiškai  purkštuvinio džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė, tuo pat metu neprarandant jokių antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių. Inovacija išsprendžia medaus laikymo problemas maisto pramonėje – įprastas medus yra klampus, sunkus, užkemša gamybos įrenginius.

„Toks medus yra daug patogesnis konditerijos gaminiams, nes jį patogu dozuoti, transportuoti, jis lengvesnis, bet išlaiko visas unikaliąsias savybes. Konditerijoje jį naudoti vietoj cukraus yra daug naudingiau žmogaus organizmui“, – pasakoja VDU Žinių ir technologijų perdavimo centro mokslo paslaugų vadybininkė Dalytė Mardosaitė-Busaitienė.

 
 

Šiandien

  Kovo 19, antradienis.
  Saulė teka 06:24, leidžiasi 18:31.
  Mėnulis teka 16:07, leidžiasi 06:12.
  Mėnulis Mergelėje 03:41, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis kovo 14 d.
  Juozapas, Juozapatas, Juozas, Prutenis, Vilys, Vilė.
  Šv. Juozapas. Pempės diena. Kliento diena.
  Šaknų diena. Jei jau išėjęs pašalas, sodinkite vaismedžius, vaiskrūmius, dekoratyvinius augalus, gyvatvores, sodinukus, ūglius, dauginkite krūmus atlankomis, persodinkite kambarines ir balkonines gėles. Sėkite veją. Skiepykite. Daiginkite bulves. Vėdinkite patalpas. Tvarkykite sodą, patvorius, valykite patalpas. Nepatartina sėti ir sodinti salotų, genėti gyvatvorių, tręšti.
  Jei šią dieną giedra, galima tikėtis pieningų metų.

Apklausa

Kur perkate sėklas?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082