Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2017 m. Nr. 77
Augalų pasaulis – Flioksai
Plačiau »
2017 m. Nr. 3 (47)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2017 m. Nr. 9
Sodo spalvos
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti
1 - 2 - 3 - 4 - Kitas »
N Nakviša liaudies medicinoje
Liaudies medicinoje dvimete nakviša gydoma nuo seno. Antžeminė dalis pjaunama per žydėjimą ir džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje. Lapuose yra vitamino C, angliavandenių, flavonoidų, fenolkarboninės ir askorbo rūgščių, sitosterino, ...  Toliau »
N Nakviša: pluoštas gydomųjų savybių
Nuo liepos iki rugsėjo pabaigos, vakarais, dirvonuojančiuose laukuose, pakelėse, smėlynuose, palei namus, kelius ir geležinkelius žiebiasi nakvišos. Dieną žiedai snaudžia ir būna panašūs į varpelius, o prieš saulėlydį arba apsiniaukusiomis ...  Toliau »
Saldymedis – realus ženšenio konkurentas
Ar pasaulyje yra bent vienas augalas, prilygstantis ženšeniui? Pasirodo, taip. Pasak kinų, žmogui stiprybės ir ilgaamžiškumo gali suteikti paprastasis saldymedis. Ajurvedoje jis laikomas augalu raktu, nes veikia visus organus, ir dedamas ...  Toliau »
Persikai iš savo sodo: ką pagaminti gardaus ir sveiko?
Persikas (Prunus persica) – erškėtinių šeimos medžių rūšis, kilusi iš Kinijos. Savo tėvynėje jis laikomas ilgaamžiškumo simboliu. Į Europą natūraliai Kinijoje augantis medis atkeliavo Romos klestėjimo laikais. ...  Toliau »
Dilgėlių tirštasriubė
Apie dilgėlių naudą grožiui ir sveikatai kalbama daug ir tai ne pramanas. Neretą erzinančios piktžolės turi daugybę vitaminų ir mineralų. Siūlome paragauti dilgėlių sriubos, pasižyminčios išskirtiniu skoniu ir labai lengvai pagaminamos. 4 ...  Toliau »
Stebuklingoji agurklė: ir organizmui stiprinti, ir patiekalams gardinti
Agurklės labai naudingos. Gydomųjų savybių turi šviežia ir džiovinta antžeminė dalis, žiedai. Lapai skinami nuo jaunų, nepražydusių augalų. Žolė pjaunama prieš žydėjimą ar jo pradžioje. Džiovinama pavėsyje plonu sluoksniu, gerai vėdinamoje ...  Toliau »
Saldžioji stevija: saldumo paslaptis, nauda sveikatai ir virtuvėje
Stevija – už cukrų saldesnė žolė. Bet ar žinote jos saldumo paslaptį? Nors stevijų žolė yra maždaug 10–15 kartų saldesnė už cukrų, o ekstraktai – net 100–300 kartų, mokslininkai tvirtina, kad jie nedidina cukraus kiekio kraujyje. Kodėl ...  Toliau »
Artėja ridikėlių sezonas: ką gardaus gaminsime?
Ridikėliai – vertinga daržovė. Jie naudingi žarnynui, nusilpusiai imuninei sistemai, saugo nuo onkologinių, širdies ir kraujagyslių ligų ir kt. Bet vienus ridikėlius valgyti mėgsta toli gražu ne visi. Tad ką skanaus pagaminti iš ...  Toliau »
Virusams sakome NE! Deginantis imbierų gėrimas
Imbieras yra prieskoninis augalas, jau kelis tūkstantmečius naudojamas kaip natūralus vaistas. Imbieras padeda stiprinti imunitetą, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, puikiai tinka peršalimo ir gripo profilaktikai. Tad šaltuoju metų ...  Toliau »
Solidus mėlynakių veronikų gydomųjų savybių pluoštas
  Vasaros pradžioje mūsų dėmesį dažnokai traukia nedidelė ryškiai mėlyna gėlė, auganti pievose, laukuose, pamiškėse ir užmiesčio sklypuose. Daugelis ją pažįsta. Tai paprastoji veronika (Veronica chamaedrys). Mūsų soduose nekviestoji ...  Toliau »
Paprikos: ką gardaus pagaminti?
Paprikos yra labai dažnos šiltnamių gyventojos. Neretai jos džiugina itin gausiu derliumi. Tad ką gardaus galima pagaminti iš šių ryškiaspalvių daržovių?   Faršu įdarytos paprikos Šiam patiekalui ...  Toliau »
Baklažanai: ką gardaus pagaminti?
Baklažanai ypač vertinami dėl turimų antioksidacinių savybių, todėl jų reikšmė daugelio ligų prevencijai yra nenuginčijama. Šioje daržovėje gausu geležies, magnio, B grupės vitaminų. Tad ką gardaus pagaminti iš tokios vertingos ...  Toliau »
Gydomosios baziliko savybės
Medicinoje, kaip ir kulinarijoje, bazilikai vartojami jau daugiau kaip 5000 metų. Juos gydymui rekomendavo ir garsusis Avicena. Viena kaukaziečių patarlė net sako: kas kramto baziliką, ilgai gyvena.     ...  Toliau »
Kankina nemiga? Prisiminkime apynius!
Įvairių šalių liaudies medicina siūlo paprastą senovinį migdomąjį vaistą nuo nemigos, kuri kankina daugelį žmonių. O gaminamas tas vaistas labai paprastai – pagalvė prikemšama šviežių paprastojo apynio spurgų. Nuo jos ...  Toliau »
Šokoladas: nuo pupelės iki dievų maisto
Visi žinome malonų šokolado skonį, kuris skatina laimės hormonų – endorfinų – išsiskyrimą, tačiau ne visi įsivaizduojame, kaip jis pasiekia mus. O kur dar, jei ne Centrinėje Amerikoje, geriausia ieškoti atsakymo ...  Toliau »
1 - 2 - 3 - 4 - Kitas »

Šiandien

  Rugsėjo 23, šeštadienis.
  Saulė teka 07:06, leidžiasi 19:15.
  Mėnulis teka 10:27, leidžiasi 20:41.
  Mėnulis Skorpione, pilnėjantis, I ketvirtis. Jaunatis rugsėjo 19 d.
  Galintas, Galintė, Linas, Teklė
  Lietuvos žydų genocido diena
  Lapų diena. Sodinkite, sėkite lapines daržoves (rūgštynes, špinatus). Pjaukite veją. Laistykite. Grėbkite lapus. Rinkite vaistinių augalų lapus, stiebus. Negalima kirsti medžių, džiovinti vaisių, prieskoninių žolelių, sėti ir sodinti gūžinių salotų, naikinti drėgmės ir pelėsių patalpose.
  Voverės lizdus įsitaiso žemai medžių drevėse prieš šaltą žiemą.

Apklausa

Ar įdomios Jums senųjų malūnų atgimimo istorijos?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082