Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 2
Sodo spalvos
Plačiau »
2018 m. Nr. 2
Mano sodyba
Plačiau »
2018 m. Nr. 79
Augalų pasaulis – Sodo genėjimas
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti

  Kuminas: platus naudojimas virtuvėje ir gydomosios savybės

Į Lietuvą įsiveržusios tolimų kraštų virtuvių mados pažėrė ir negirdėtų arba mažai žinomų prieskonių. Vieni iš jų yra kuminai. Nors nemalti šie prieskoniai panašūs į kmynus, tačiau aromatas ir skonis kitoks, specifinis, ne visiems priimtinas.

Aštrių pojūčių ieškotojams

Kuminai ypač populiarūs Indijoje, Pakistane, Šiaurės Afrikoje, Vidurio Rytuose, Kinijos vakaruose, Kuboje, Meksikoje. Rytų šalių turguose galima rasti trijų spalvų sėklų: gintarinių, baltų ir juodų. Jų dedama į karį, garam masalą ir kitus prieskonių mišinius. Be kuminų neįsivaizduojamas uzbekiškas plovas. Šiais prieskoniais gardinamos sriubos, mėsos troškiniai, žuvies, vištienos, avienos, ryžių ir daržovių patiekalai, keptos bulvės. Indai jaunų šviežių lapelių deda į salotas ir sriubas.
Dabar Europoje kuminai mažiau populiarūs negu kadaise. Juos labiau mėgsta prancūzai, ispanai, portugalai: deda į dešras, ryžių patiekalus, įdarytas daržoves. Prancūzijoje šių prieskonių beriama ir į tradicinę duoną, varškę, sūrius, Vokietijoje – į raugintus kopūstus, marinatus, dešras, Miunsterio sūrį. Olandijoje populiarus jais paskanintas sūris. Danai kuminų deda į fermentinį sūrį „Gouda“.
Pasaulio rinkoje parduodami daugiausia Indijoje, Irane ir Artimuosiuose Rytuose išauginti kuminai. Jie skiriasi ne išorinėmis savybėmis, o eterinio aliejaus sudėtimi.

Gydomosios savybės

Kuminai nuo senų laikų naudojami medicinoje. Sėklose yra 2–5 proc. eterinio aliejaus, baltymų, kalcio, fosforo, magnio, vitaminų C, B1, B2, B3, A, timolio, dipenteno, kuminaldehido ir kitų medžiagų. Jos teikia žvalumo, palankiai veikia nervų sistemą, malšina skausmą, gerina inkstų veiklą, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina regėjimą, žadina apetitą, gydo skrandžio ir žarnyno negalavimus, diarėją, dieglius, meteorizmą, valo kvėpavimo takus ir šlakus. Panašiomis savybėmis pasižymi eterinis aliejus.
Avicena irgi pripažino gydomąsias kuminų savybes. Pasak garsiojo gydytojo, su vašku ir alyvuogių aliejumi sumaišytų sėklų galima dėti ant pūlinių. Maltais kuminais, ištrintais su 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@stat-counters.net to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

medumi, jis rekomendavo tepti žaizdas – šios greičiau sugysiančios.
Senuosiuose Ajurvedos tekstuose rašoma, kad kuminai valo kraują, gerina apetitą ir skrandžio bei žarnyno veiklą, šiek tiek slopina uždegimus ir skausmą. Jie taip pat gerina moterų reproduktyvumą, malšina gimdos uždegimus, skatina pieno gamybą, palankiai veikia odą. Be to, tai ir neblogas afrodiziakas.

Kuminų arbata

1 arbatinį šaukštelį kuminų užpilkite verdančiu vandeniu. Arbata lengvai varo šlapimą, naikina bakterijas, mažina aukštą temperatūrą. Sumaišius kuminus lygiomis dalimis su pankolių ir kalendrų sėklomis, poveikis būna stipresnis.





    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Vasario 26, pirmadienis.
  Saulė teka 07:16, leidžiasi 17:49.
  Mėnulis teka 13:16, leidžiasi 04:59.
  Mėnulis Vėžyje, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis vasario 23 d.
  Aleksandras, Aleksas, Aurimė, Izabelė, Jogintas, Sandra.
  Lapų diena. Galima sėti, sodinti, pikuoti lapines daržoves (svogūnus, krapus, salotas, išskyrus gūžines), augančias šildomame šiltnamyje ar ant palangės, laistyti kambarinius augalus. Tamsiame rūsyje ar sandėliuke želdinkite cikorijas žiemos stalui paįvairinti. Atrinkite stambesnius, neišsišakojusius šakniavaisius ir laikykite gilioje dėžutėje, smėlyje ar žemėje. Netinkama diena sėti vijoklinius augalus.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082