Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 7
Mano sodyba
Plačiau »
2018 m. Nr. 2 (50)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2018 m. Nr. 7
Sodo spalvos
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti

  Gvazdikėliai – sveikatai ir skoniui

Artėjant Kalėdoms namai pakvimpa kasdienai neįprastais kvapais... Vienas jų – gvazdikėlių? Ar žinote, kad šie nepaprasti prieskoniai, kurių kvapas ir skonis asocijuojasi su gražiausia žiemos švente, vertinami ne tik virtuvėje? Jie pasižymi gydomosiomis ir grožiui naudingomis savybėmis. Kokiomis?

Gydomosios savybės


Gvazdikėliuose yra iki 20 % eterinio aliejaus, glikozidų, karifileno, vanilino, gleivių, gumuleno, riebiųjų rūgščių ir kitokių medžiagų. Pagrindinis eterinio aliejaus komponentas – eugenolis, turintis antiseptinių savybių.
Gvazdikėliai įtraukti į daugelio šalių farmakopėjas. Jie slopina peršalimo simptomus, palengvina kosulį, kvėpavimą ir sušildo, gerina kraujotaką, skrandžio ir kepenų veiklą, naikina parazitus, silpnina raumenų spazmus, stiprina atmintį, gydo akis. Gvazdikėliai įeina į skausmą malšinančių ir peršalimą gydančių tepalų ir balzamų sudėtį. Sausą kosulį galima numalšinti kramtant ledinuką su gvazdikėliu.

Gvazdikmedžių aliejus


Pastaruoju metu pasaulyje populiarėja gvazdikmedžių aliejus. Madagaskare jis išgaunamas iš augalų lapų, Zanzibare – iš šakelių ir pumpurų. Naudojamas maisto, farmacijos, kosmetikos ir parfumerijos pramonėje. Ši medžiaga įeina į kai kurių prancūziškų kvepalų sudėtį.
Farmakologai ir stomatologai tvirtina, kad gvazdikmedžių aliejus yra puikus antiseptikas, malšinantis dantų uždegimus ir skausmą. Jo yra kai kuriose dantų pastose, laikinosiose plombose. Šias gydomąsias savybes patvirtina ir Ajurveda, senoji kinų medicina. Teigiama, kad pakanka pamirkyti mažą vatos gabalėlį ir uždėti ant skaudamo danties.
Gvazdikmedžių aliejus gerina virškinimo sistemos veiklą, apetitą, slopina traukulius, spazmus, žagsėjimą. Išoriškai juo galima tepti furunkulus ir prastai gyjančias žaizdas. Karštas vanduo, į kurį įlašinta šio aliejaus, tinka inhaliacijoms sergant sloga.
Gvazdikmedžių aliejaus pilama į kosmetikos priemones, kurios palankiai veikia uždegimų apimtą, nešvarią odą. Malonus kvapas gerina atmintį ir informacijos suvokimą, padeda sugrąžinti dvasines jėgas po stipraus nervinio sukrėtimo. Šis aliejus naudojamas ir vabzdžiams atbaidyti.

Prieskonis iš mūsų vaikystės

Gvazdikėliai turi stiprų kvapą ir deginantį skonį. Kvapniausia yra kepurėlė, o aštriausias – kotelis. Bet malti gvazdikėliai greitai praranda gerąsias savybes.
Su juodaisiais pipirais sumaišytų gvazdikėlių dedama į troškintą kiaulieną, avieną, riebų faršą, dešras, mėsiškas sriubas, žuvienę, mėsos sultinius, daržoves, košes. Jais gardinami įvairūs vištienos, laukinių paukščių ir kopūstų patiekalai, paukštienos paštetai, marinuota silkė, grybai, ryžiai, spagečiai. Ypatingą skonį įgauna mėsos, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų konservai. Gvazdikėliai taip pat įeina į indiškus, kiniškus, marokietiškus ir kitokius prieskonių mišinius (karį, garam masalą ir kt.). Dažnai maltų prieskonių dėl kvapo beriama į marinatus, padažus ir pagardus.
Į kompotus, pudingus, konditerijos gaminius gvazdikėlių dedama vienų arba kartu su cinamonu. Jais aromatizuojami ir likeriai, karšti vyno gėrimai, punšai, vaisių sultys, kompotai.

Svarbu:
*Labai karštas ar verdantis vanduo sunaikina gvazdikėlių kvapą, o patiekalas apkarsta. Tad kuo vėliau šių prieskonių beriama, tuo geriau. Į tešlą ir faršą jų dedama iki kepimo, į kitus mėsos patiekalus – likus 10–15 minučių, o į sultinius, sriubas, kompotus – 3–5 minutėms iki gaminimo pabaigos.
*Marinatuose, kuriuose yra vyno, acto ar kitų spirituotų skysčių, gvazdikėlių turi būti nedaug. Mat spirite geriau tirpsta jų karčiosios medžiagos, kurios gali pakenkti mūsų organizmui.

    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Liepos 23, pirmadienis.
  Saulė teka 05:14, leidžiasi 21:36.
  Mėnulis teka 18:02, leidžiasi 01:56.
  Mėnulis Šaulyje, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis liepos 19 d.
  Apolinaras, Brigita, Tarvilas, Gilmina
  Vaisių diena. Galima sėti, sodinti, pikuoti daržoves, vedančias vaisius virš žemės, vijoklinius augalus, sodinti braškių daigus, avietes, pjauti viską, kas greitai auga, naikinti kenkėjus, gyvenančius žemės paviršiuje, šaldyti vaisius, daržoves, rinkti vaistinius augalus (vaisius). Labai geras metas skiepyti vaismedžius akiavimo būdu. Auginiais dauginkite vaiskrūmius. Nuėmę ankstyvą derlių nelaikykite lysvių tuščių. Supurenkite dirvą ir pasėkite krapų, špinatų. Netinkama diena sėti ir pikuoti salotas, ravėti.
  Jei sliekai lenda iš žemės, bus lietaus.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082